Строителството на част от последния лот от магистрала Европа“ ще стартира

...
Строителството на част от последния лот от магистрала Европа“ ще стартира
Коментари Харесай

Започва частичен строеж на магистрала „Европа“

Строителството на част от последния лот от магистрала „ Европа “ ще започва на 12 май, оповестяват от районното министерство. Става въпрос за сектора сред Сливница и София, чиято дължина е 16.5 километра. Строежът обаче ще започне в близо 6-километрова права, за която има приключени отчуждения и издадено позволение за градеж. След теренното застраховане на обекта ще продължи работата и по останалите 10.5 км.

Работата " на парче " по аутобана се трансформира в традиция. Припомняме, че в средата на април министър председателят Гълъб Донев и районният министър Иван Шишков откриха 6.5-километрова права в сектора сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман, чиято обща дължина е 14.5 километра. Още тогава Шишков съобщи, че до 20 дни ще бъде направена първа копка на последния сектор. 

Той ще минава по напълно ново трасе сред Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна дъга. Планът е да бъдат построени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела – „ Костинброд “ и „ Мрамор “.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „ Европа-2022 “, в което вземат участие: „ ГБС Инфраструктурно строителство ” АД, „ Главболгарстрой интернешънал “ ЕАД и „ Обонато Билд “ ЕООД. Стойността на контракта е за близо 267 млн. лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД „ Европа “, с участници: „ Пътинвест-инженеринг “ АД, „ Стройнорм “ ЕООД и „ Ер Джи Консултинг “ ООД. Техният контракт е за близо 6 млн. лева с Данък добавена стойност.

Изграждането на правата сред Сливница и Софийския околовръстен път е съфинансирно от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 година Припомняме, че с цел да не бъде изгубено финансирането, до края на годината обектът би трябвало да е подготвен най-малко на 50%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР